090722

På Maries begärna, här kommer det ytterst enkla receptet på tårtan!

Botten:
75 g smör eller margarin
1 ½ dl socker
4 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl mjölk

Maräng:
4 äggvitor
2 1/4 dl socker

Fyllning:
4 dl vispgrädde
mängder av jordgubbar, hallon eller andra läckerheter, färska eller frysta

Sätt ugnen på 150°. Rör fett och socker poröst. Tillsätt gulorna, en i taget. Rör kraftigt efter varje gula. Blanda mjöl väl med bakpulver. Rör ner detta i äggsmeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en form, ca 20x30 cm, klädd med bakpapper.

Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret. Bred marängen över smeten och grädda botten ca 45 minuter i mitten av ugnen.

Bred ut den vispade grädden på tårtan och dekorera med bär. Ställ tårtan kallt tills den ska ätas.

Tips! Glöm inte att visp och skål måste vara absolut rena och torra innan du vispar äggvitorna. Tårtan går bra att frysa. Får du rester, skär tårtan i lagom portionsbitar och frys in. Servera bitarna som bakelser, gärna halvtinade. Om du använder en långpanna istället, dela då den kalla kakan på mitten när den gräddats färdigt och lägg ihop halvorna med vispad grädde och bär emellan.

Smaskens!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0