110131

En fördel med att flytta ting är möjligheten att rensa. Sitter med inredningstidningar från 2006 som jag systematiskt har sparat. I efterhand kanske inte så nödvändigt eftersom jag aldrig tittar i de gamla magasinen. Men. Nu synar jag varje sida. River ut de reportage och bilder som inspirerar mig. Guldkorn. Dessa ska kategoriseras och sparas i svarta pärmar. Bättre par i prämar än oräkeliga lösnummer!

110131

Känner mig lätt stressad. Nästa måndag kommer Öhlunds Golvslip hit och polerar de arma trägolven på övervåningen plus trappen. Blir snitsigt. Vi övervägde att göra det själva men insåg snabbt att det är värt varenda öre att leja bort till ett proffs. Detta något impulsiva beslut betyder att hela övervåningen måste tömmas. Jag vet inte hur många gånger vi har burit prylar mellan våningarna. Fler än en. Tro mig. Innan herr Öhlund kommer med slipmaskinen i släptåg ska tak målas, panel tas bort, fika bakas och kalas vankas. Gah!

110131

Gah. Levi bajsade just i duschen. Skönt för mannen. Mindre bekvämt för mig. Seriöst. Jag mår illa. Visste inte att jag var så känslig. Men det är i svåra stunder man lär känna sig själv. Om det händer fler gånger hoppas jag innerligt att det är Johans tur... Usch.


110129

Detta väder är kärlek till livet.
Pelletsmannen, sol och 4,6 ºC efter en lång vargavinter

110128

Gårdagen var helt suverän. När vi chit-chattade i bilen, strosade i butiker och käkade på Nodo insåg jag att jag drabbats av svält inom kategorin egen tid. Självklart trivs jag bäst när jag har miniatyren med mig. Vi är ju pusselbitar som passar utmärkt ihop. Men det är klart behövligt att få åka bort med en väska av mindre modell och lämna blöjor, wipes och dreggellappar hemma. Underbart! Dessutom är det viktigt att Johan och Levi får egen tid tillsammans. A win-win situation! Naturligtvis kunde jag inte hålla fingrarna borta från alla textilier som butiken erbjöd. Inte oväntat. Så Fokus fabric fick följa med hem. Adela, här har du en prickig utmaning till projektet!


110128

Morgonstung har guld i mund! Sitter med en kopp israeliskt kaffe och väntar på att Levi ska vakna. För andra natten i rad har han sovit i egen säng fram till morgonkvisten då Johan kommit hem från brödfabriken. Sedan somnat om i vår. Yes! Börjar undra om han på allvar trodde att jag skulle kunna byta honom mot frimärkessamlingen? Hmm. Dagens planer innefattar promenad i det fina vädret och en sväng till Luleå. Presentsök och förhopningsvis köp. Kaffe hos svägerska och hennes familj med den ännu namnlöse sonen.


110127

Strax drar jag och Sus till Piteå. Marimekko, here I come! Invigning av den nya butiken! Kul!


110126

Gott folk. Idag har jag lite drygt 100 unika besökare och dubbelt så många sidvisningar. Roligt att någon tar sig tid att läsa mina rader. Jag undrar vilka ni är. Är ni familj, vänner och grannar? Morsor, mostrar och monster? Politiker, anställda och framtida arbetsgivare? Jag vet inte. Det enda jag kommer fram till är att noll kommentarer på en skara lika stor som en renhjord från Vitberget är en dålig ekvation. Så. Lämna gärna en mening eller två!

110126

A bargain! När jag hör uttrycket kommer jag osökt att tänka på den märkliga kvinnan som jag, Emma och Anna reste tillsammans med när vi besökte Kina för några år sedan. En gruppresa på drygt en vecka i Beijing. Hennes sällskap bestod av två söner. Och minns jag rätt så firade de hennes jämna födelsedag. Hur som haver. En dag visade hon stolt upp hennes bargain, en vas som hon på största allvar trodde härstammade från Mingdynastin. För den oinsatte kan jag informera om att Mingdynastin var aktuell från mitten av 1300-talet och ungefär 300 år framåt. Människan var alltså helt säker på att den vas hon hittat på en marknad var av äkta slag. Hon hade ju fått en intyg på att det var så... Att tro att det skulle finnas något äkta på en marknad dit turister i färgglada kepsar slussas i grupp är högst osannolikt. Blåögda varelse. Nåväl. Det jag egentligen skulle komma fram till är att jag idag har fyndat. En äkta jacka, vid namn Sarah från en av mina favoributiker. 100 kr för en vinterjacka. Det kallar jag ett bra köp. A bargain. Förmodligen made in China...

110126

Som sagt. Ibland är jag lite väl snabb. För några minuter sedan var jag otrevlig i luren. Hade ett samtal med en kvinna på banken eftersom jag trodde att väsendet lurat av oss några tusenlappar. Men det visade sig att så inte var fallet. Det månatliga autogirot går raka vägen till min pensionsförsäkring. Jaha. Oj. Jag bad om ursäkt. Flera gånger. Ops.


110125

Jag är liten, har synfel och ibland så snabb att jag ser ut att flyga. Vore jag ett djur skulle det rimligen vara en fladdermus. Det som säger emot min teori är att jag föredrar att sova på natten. Jag har ett stort sömnbehov och sover så länge jag kan. Fram till samvetet vaknar och jag inser att jag borde göra något vettigt av dagen. Levi delar inte mitt behov i samma utsträckning. Femminutersmetoden har fungerat klockrent med undantag för några bakslag. Inga problem. Han somnar oftast direkt eller inom några minuter. Mycket väl godkänt.

Nu har han dock börjat med en underlig rutin. Nämligen att vakna mitt i natten. Antingen är han ledsen och grinar eller så pratar han på sitt oförståeliga språk eller så står han upp i spjälsängen och väntar tills jag hämtar över honom till vårt hav av fluff. Där han i princip alltid somnar om direkt. Men. Inte natten till idag. Levi vaknade och jag humpade över honom. Han somnade inte. Istället låg han och snorade, hostade och dreglade i våra renbäddade sängkläder. Vände sig om. Satte sig upp. Nös, snorade och hostade lite till. Ungefär som fontänen i Lomtjärn. Klockan 01.06 var mitt mått rågat. Jag var tröttare än Snövits dvärg och kastade tillbaka guldklimpen, som då i mina ögon kändes helt ok att byta mot en större frimärkessamling. Jösses. Jag var på dåligt humör. Störd i min sömn. Levi var inte bättre han. Han vred och vände sig i sin lilla borg. Skrek och grät. Jag stängde ute hans grin och stålsatte mig. I ren utmattning somnade han senare med huvudet vid fotändan och nallen vid sin sida. Äntligen. I morse konstaterade jag följande. Dåligt samvete, check. God sömn, check. Glad Levi på morgonen, check. Glad mamma på morgonen, check. Det bev bra. Tillslut. Sömn ska inte underskattas.

Förresten. Jag skulle aldrig byta bort min son. Inte för allt i världen.


110125

Nu går han! Hjärtegrynet Levi. För precis en vecka sedan började han frivilligt släppa taget om tryggheten. Kanske blev han inspirerad av Maja eftersom allt började när de lekte tillsammans på Ebban. Under dagarna som gått han har blivit mer och mer orädd. Men han är ändå fortfarande mycket försiktig. Det ser jag som positivt. Han har ingen överdriven äventyrslust, så jag har svårt att tro att han i framtiden bestiger världens högsta topp, hoppar bungyjump eller dyker efter försvunna skatter på havets botten. Än så länge. Skönt.


110122

Där ser man! Nu är texten publicerad i Piteå-Tidningen med rubriken En enda hyllning till Piteå. Med en litet svar på tal av reporter Staffan E Johansson. Eftersom jag inte har pappersupplagan vet jag inte hur insändaren ser ur live, men jag hoppas att de tog med mitt namn som avsändare. Finns inget värre än folk som gör uttal och inte vågar stå för sin åsikt. Nåväl. Nu är väl detta utagerat. Spännande att se hur länge vulkan Berggren kan hålla sig i schakt. När man minst anar det vankas ytterligare utbrott!

110121

Ikväll har vi haft familjen Sundman på besök. Härligt, som vanligt. Vi bjöd på två sorters pajer, sallad, dressing och bröd. Eftersom jag inte är någon mästerkock skulle jag aldrig få för mig att bjuda på något obeprövat. Men. Det blev lite hastigt och lustigt så jag testade ett nytt recept. Klockrent. Kanske de godaste jag ätit på länge. Fem sliskiga italienare av fem möjliga! Kan nästan garantera att rätten inom kort serveras på Barkargatan. Ingredienserna torde tilltala min kära vän.

1 pkt smördeg
1 burk soltorkade tomater
150 g brieost
1 pkt ruccolasallad
2 st ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl riven parmesanost
salt
peppar
chilipulver
1 pkt riven mozarellaost

Sätt ugnen på 175º. Tryck ut smördegen i en ugnsform. Grovhacka de soltorkade tomaterna och skär brieosten i bitar. Lägg allt i pajskalet. Strö över ruccolabladen. Vispa ihop ägg, grädde och parmesanost. Smaka av med salt, peppar och chilipulver. Häll blandningen över alla italienska råvaror. Toppa med mozarellaost. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Tasty!


110120

Jag kanske var lite luddig i mitt tidigare inlägg. Texten jag skickat in till redaktionen berör inte lättprodukthärvan. Även om jag tycker att det som serveras är vanvett. Både små och stor gryn behöver näringsriktiga måltider och det gäller både rätter och komplement. Nej, min insändare handlar om min diagnostiserade allergi till grannkommunens självupptagna egopropell. Piteå-Tidningen. Våga vägra prenumeration!


110120

Nyttjade nyss en app på Facebook som räknade ut mina favoritord. Med mina statusrader som underlag. På första plats. Kaffe. Ehe. Ok. Först på tionde plats kommer Levi. Undra hur jag prioriterar?


110119

Inom kort publiceras förhoppningsvis min text i Piteå-Tidningen. Pappersupplagan. Jag har nämnligen skickat in den till redaktionen. Johan tyckte det såg ut som att jag skulle begå mord på dataskärmen. Jag har varit så upprörd. Är upprörd fortfarande. Men jag ändrade i texten. Från atomfysiker till biokemist. Den som följer med i debatten om eleverna på Tärnstigen som ratar lättprodukter förstår säkert. Humor. Ironi. Jag känner mig som Lars Ohly.


110119

Med motiveringen För sin uppfinningsrikedom och envishet, för sin vilja att hitta lösningar som inneburit att han trots sitt handikapp kunnat tävla mot, och besegra, de allra främsta i sin sport, fick Mats Öhman under stående ovationer, tidigare i veckan ta emot Sportspegelnpriset på Svenska Idrottsgalan. Priset har delats ut i nio år och är en hyllning till någon av alla de fantastiska personligheter som programmet Sportspegeln möter under ett år. Med andra ord behöver man inte vara insatt i motorsport eller ha en titel inom atomfysik för att förstå att det är en ära att bli utsedd. Den rörda pristagaren avslutade med Det är en stor ära och ni ska veta att när jag sitter i den där bilen så känns det som om mina händer och fötter fungerar som förr. Inte ett öga torrt.

Hur som haver. Trots Piteå-Tidningens brist på intresse för vår kommun så hade jag ändå en förhoppning om ett stort och fancy reportage om kungen av bilsport. Med ljuset riktat på honom och den drivna resa som han gjort inom sitt intresse. Uppmärksamhet. Vad möts jag av? Rubriken Magnus och Joakim årets idrottsledare. Nog är det väl ändå märkvärdigt! Nu menar jag inte att Magnus Ingesson och Joakim Abrahamsson på något vis inte är värda sitt pris. Absolut inte. Sverige har fantastiska skidåkare som presterar i världsklass. Bravo. Men naturligtvis vinklar reportern Staffan E Johansson hela texten till fördel Piteå. Som läsare får jag veta att Abrahamssom fortfarande är förbundskapten för herrarna medan Ingesson är personlig tränare för några av damerna. Jag får även veta att Ingesson är ny sportchef för Piteå Elit. Precis vad jag ville veta. Dessutom får jag information om att Ingesson spillde delar av efterrätten på sin skjorta och var tvungen att byta. Hoppsan. Utöver det lite runt skidlandslaget, tacktal och bröstspänningar. Sist i texten läser jag En annan norrbottning som uppmärksammades på Idrottsgalan var rallycrossföraren Mats Öhman, från Älvsbyn. Han fick ta emot Sportspegelns pris och hyllades länge av publiken.

Tillåt mig känna avsky för Piteå-Tidningen. Pappersprodukten är en enda hyllning till Piteå. Nu har en person i vår kommun fått en fin utmärkelse och motorsport i allmänhet och bilsport i synnerhet har fått ett stort erkännande. Det uppmärksammas med en mening och ett citat. Dra mig baklänges. Hade det varit en pitebo hade tidningen försetts med en extra bilaga. Inskränkt nyhetsredaktion, check.


110118

Nu är jag och Levi packade och klara för en spännande dag på Ebban. Som jag längtar! Amen.

110117

Sportspegelnpriset till Mats Öhman. Inte illa! Kul! Det är ju nästan så tårkanalen måste tömmas. Jag har blivit känslig.

110116

Inser just att om tre veckor ska Levis första födelsedag firas. Samma dag ska Johan göra comeback på isen med grabbarna i Polorado. Tid är ett ytterst märkligt fenomen. Denna dag för ett år sedan var jag trött, uppgiven och less på min otympliga mage med inneboende bebis. Rara Johanna kommenterade med rimmande rader.

Ack, så snart lugnet vänder, någon knackar på och vill ut. Plopp, så har ni fulla händer, och Johan kan sprätta en öl som salut. Ryktet går genom städer och länder, förlossningen gick på en minut. Och viskningar ljuder på Thailands stränder, de som i fjol var här, nu har fått en liten Krut. Mamma som kränger dörrar, pappa som fajtar bränder. Vad månne bliva av denna Knut eller Rut, Lilly, Evert, Ivar eller Lavender? Vad ska du heta, vad föds du med för attribut? Oh, vad vi längtar, en igångsättning vi nu sänder.

Som sagt. Ett ytterst märkligt fenomen. Snart ett helt år.


110116

De senaste kvällarna har vi haft maraton och sett hela första säsongen av Solsidan. Svensk humor när den är som allra bäst! Ser verkligen fram emot morgondagen och nya avsnitt! Kvällen har spenderats hos Emil och Maria där vi lagat mat tillsammans, surrat och sett Solsidan. Igen! Lika roligt som första gången. Om inte roligare. Tjena mannen!


110115

Av en slump hittade jag för några dagar sedan en blogg. En mycket inspirerande sådan. Matilda Holmqvist. En 18-årig tjej från Piteå som fotograferar i världsklass. Jag är mållös! Bilderna förmedlar så mycket känsla och liv. Jösses! Spana in!


110112

Gårdagen var startskottet för ett spännande projekt! Mer om det senare. Nu ska jag sy gardiner. Jag och symaskinen med tillhörnade instruktionsbok ska ha en kreativ stund tillsammans. Det är min avsikt. Hoppas nålen och tråden har samma förhoppning... Alltid är det någon som ska bråka!


110111

Dagen idag är en märklig dag. Den är din. Gårdagen föll ur dina händer. Den kan inte få mer innehåll än du redan givit den. Morgondagen vet du ingenting om. Men dagen idag har du. Använd dig av det. I dag kan du glädja någon. I dag kan du hjälpa en annan. Dagen i dag är en märklig dag. Den är din.

Mina böner går just nu till en härlig familj. Med luft under vingarna och rara personligheter. En familj som just nu befinner sig i en svår situation. Där en sjukdom tagit grepp. Jag ber om styrka. Om hopp. Om närhet. Om helande. Det tycker jag att var och en kan göra! Även om du inte ber till Gud i vanliga fall, är det faktiskt helt ok att ändå anropa universums skapare. This in an emergency!


110111

Igår fick jag via posten en försenad överraskning av Amanda. Världens bästa syster. Ett vackert inslaget paket med ett fantastiskt innehåll. Nämligen ett örngott från PIP Studio. Gah! Nämnde jag att hon är världens bästa? Precis!

110111

Jag lever. Vi lever. Även om vi drabbats av en konstig symptom. Magsjuka light, den utan spya. En lättare variant med illamående, feber och en märklig obehagskänsla i kroppen. Huga. Det började med att jag åkte dit i slutet av förra veckan och igår kom Johan hem med samma diagnos. Men förloppet går i rätt riktning så nu är han i princip uppe ur träsket. Skönt.

Lyckligtvis har jag sluppit feberdrömmar. Förvisso har jag inte haft det sedan jag var liten, men det är en läskig upplevelse. Jag kommer tydligt ihåg en av dessa monster som besökte mig som barn. Jag ligger i dunkel och hör ett ljud. Ett oljud. Oljudet blir högre och högre för varje sekund som går. Tillslut ser jag en hög med fåtöljer, bord, ja, ett helt möblemang i den mörka skyn. Möblerna komma närmare och närmare min sjuka och ynkliga kropp. Precis innan den ljusgröna öronlappsfåtöljen med ekben träffar min kropp för total mangling, vaknar jag och ligger i mammas och pappas säng, med ett vitt överkast vid fötterna. Usch. Jag blir nästan svettig i skrivande stund. Undra om det är alla resor till det blågula varuhuset som har präglat mig? Man börjar ju undra.  


110107

Dagens resplaner motsäger varandra i färdriktning. Först till Piteå. Mellanlanda hemma. Vidare till stugan. Nåväl. Ser fram emot en härlig helg!

110106

Så är födelsedagsfirandet över för denna gång. För första gången känner jag min gammal. Mot min vilja. Och trots att jag inte önskade mig något så blev jag minsann uppvaktad. Allt från champagneglas till tulpaner. Underbart! Men varmast i hjärtat, precis som året innan, blev jag av Mariannes telefonsamtal och de klassiska raderna Du vet väl om att du är värdefull. Tack!


110106

Fotoblixtar skär ut små skivor av evigheten.
Bosse Åhl, lokalreporter i rymden


110104

Idag är första dagen på nästan en vecka som Levi har ätit en hel portion. Sedan han blev sjuk dagarna före nyårsafton har hans aptit varit som bortblåst. Han har viftat med händerna likt ett vindkraftverk för att protestera. Men. Äntligen äter han utan att se spyfärdig ut efter några skedar. Det ser jag som ett friskhetstecken! Han har däremot börjat bli lite kräsen. Gröt är inte alltid godkänt, ej heller välling. Men nyheter från brödfabriken äter han med god aptit! Lokalpatriot!


110104

Imorgon fyller jag år. Jag har inte önskat mig någonting. Förutom en bukett tulpaner. Tänk, det är tio år sedan du var 18 år, sa Johan när jag uppmärksammade honom på att jag enbart kräver ett fång krispiga lökar. Muntert. Tack för påminnelsen. Känner mig genast yngre.


110104

Jag fick en anonym kommentar här om dagen. Någon som tyckte att jag skrev så bra att jag borde författa en bok. Jag satt vid köksbordet och var allmänt irriterad när jag läste den fina responsen. Jag blev genast glad! Tack! Roligt att mina rader uppskattas och underhåller!


110104

För en liten stund sedan vinkade jag av släktens nykomling. Lillabror, som Alfons kallar honom. Ett sött litet pyre, inte större än en honungsmelon. Plötsligt förvandlades Levi i storlek från XS till XL. Jösses! Vilken skillnad! Ella, Alfons och Levi har lekt tillsammans och kommit bra överens. Leksaker med ljud har spelat och blinkat, bilar har kraschat och flygplan har störtat. Och trots allt stoj har pyret softat, käkat och softat lite till. Härlig inställning till livet!

På tal om kusiner så var solstrålen Maja hos oss på Resort Norrabyvägen igår. Hennes minspel, grimarser och ljud är högst underhållande. Jag förstår inte särskilt mycket av hennes språk, men hon förstår mig. Så vi förstod varandra ändå. Levi kiknade av skratt när hon gömde sig bakom en kudde och hoppade fram i en frisyr á la bed head. När Lisa kom för att hämta sötnöten meddelade hon att hon just hört tydliga och fina hjärtslag av det syskon som gror i hennes mage. Kroken ska bli storasyster! Levis kusinskara är som fondhandeln. Ökar stadigt!


110103

Väntar på ett mms. Eller en uppdaterad statusrad på facebook. Bebisleverans!

110101

Jag har hyllat henne tidigare. Katrin Zytomierska. Hon är rak. En egenskap som är bra men som också kan skapa trubbel. Hur som haver. Katrin och Bingo med familj semestrar just nu i Thailand. Idag ska Katrin få massage. Hon skriver följande. Jag har just bokat in mig på spat. Det blir en massage idag. Jag lägger mig inte på stranden och får massage för det anser jag vidrigt. Ligga tillsammans med en massa fläbbiga turister med förhårdnader på hälarna. Gnida sig mot någon annans hudflagor och doppa fötterna i en balja som någon annan lämnat sina liktorn i. To much Thailand för min smak.

Tillåt mig skratta. Kvinnan har humor. Det får mig att tänka på vår resa till Thailand. Solen skiner och havet glittrar. Johan ligger på stranden och tackar nej till massage. Men thailändaren som går omkring på stranden och säljer sina portabla spatjänster ger sig inte. Det slutar med att Johan gör en bra deal och den stackars thailändaren börjar skrubba Johans fötter. Han doppar fötterna i en balja, filar, doppar och filar. Efter ett bra tag ber thailändaren om Johans uppmärksamhet. Under fötterna ligger ett rejält berg av gammal hud. Thailändaren skrattar och pekar frågande Barbecue? Humor!

110101

Nu har klockan passerat midnatt och det nya året är inlett. Cillan, get ready to rumble!

RSS 2.0