110427

Nej. Min åsikt ändrades under påskhelgen. Kollektiv i all ära. Det mesta fungerar smärtfritt. Men ibland är det inte alltid ljuvligt att samsas i stugan. Man får bita sig i tandköttet och andas in genom näsan och ut genom munnen. Huga. Men det är bara en promille av alla dagar under påskledigheten. I det stora hela har vi haft fantastisk roligt, även om skoterföret var obefintligt och utflykterna få. Vi har lapat sol och dragit fram utemöblerna, krattat gräsmattan och eldat bort råttnästen. Barnen har hoppat på studsmattan och vi har haft alltsång till Mats Rådbergs Det är inte lätt att vara ödmjuk. Birgit Friggebos klassiska We shall overcome har fått en ny betydelse och Katerinas skånska uttal av Hjärtat, likaså. Den givmilda påskharen var lite wild and crazy och bjöd på leksaker och barnvänlgt snacks istället för godis efter en mycker seriös skattjakt med karta och ledtråd. Svärmors vardagsrum har fått nya våder och vår mycket ogenomtänkta present är numer färdigställd. Skönt. Jag har sprungit en ynka kilometer vilket kändes som minst fem. Hej, träningsvärk! Så var ledigheten plötsligt över. Och nu är vi hemma. Hemma till räkningar, begäran om föräldrapenning och deklaration. Hemma till väggar som skriker efter beklädnad och högar av smutstvätt som demonstrerar i tvättstugan. Bara att bita ihop.


110421

Back on track. Lever just nu kollektivt i stugan. Elva personer samsas om alla ytor och allt fungerar finfint. Får väl se om min åsikt består när påskharen lämnat sockerhaltiga ting till alla barn. Och vuxna. Kanske inte. 63 % av kollektivet river för tillfället tapet och spacklar väggar som väntar på nya våder. Själv tillhör jag de resterande 36 % som har hand om en sovande barnaskara och inväntar kvällens avsnitt av Big Brother. Mycket påfrestande. Ibland har man oddsen på sin sida! Glad påsk!


110419

Finnes: Klätterapa med bångstyriga lockar och stora ögon som inte lyssnar på tillrättavisningar utan går sin egen väg. En väg som innebär att alla horisontella ytor i ett hem ses som brukbar yta för lek. Relativit billig i drift, äter det mesta och skiter en gång per dag. Har bra sovrutiner. Oftast charmig och på bra på humör men är nu inne i en period av ignorans och allmänt gäll. Härlig kombo!

Sökes: Tillfällig viloplats för miniatyrens arma mor som är less sin egen stämma och förmaningar. En plats med tillgång till kaffe, tystnad och fluffiga sängkläder. Fågelkvitter och ren luft. Den berömda tiden för sig själv. Ge mig! Nu. Innan jag förbereder en annons och Levi förvandlas till handelsvara och byts mot en bättre begagnad cykel.

Ok. Att byta bort huliganen är otänkbart. Men jag ser fram emot de kommande dagarna i stugan där Levi kan spendera några timmar hos farmor och farfar. Andrum. Det är vad jag behöver!


110417

Vår gangster till son avlade i torsdags examensprovet på Vuxen-Barn. Han klättrade upp i rutschkanan och åkte ner. Själv. Med min näst intill osynliga arm bakom. Numer har jag ändrat skepnad från människa till flexibel airbag. Redo att ta emot Levi som klättrar och utforskar vårt möblemang. Här om dagen stod han på stolen för att under tiden jag blinkade, klättra över och sätta sig tillrätta i sin egen stol. What? Jag hittade honom också på vardagsrumsbordet där han stod och måttade med armarna mot taklampan. Nope! Om han skulle förstöra min älskade skapelse av papper övervägar jag att ta ut värdet av en ny från det lilla livets Rysslandsfond som ersättning. Må han hålla fingrarna i styr! Slutligen så har Levi lagt de i princip oanvända vinterskorna på hyllan och går numer omkring i vita sulor. I parkas, sneakers, luva och solglasögon gör han succé. Coolingen. 14 månader gammal.

110417

Dagarna går så fort! Hinner inte med! De flesta innehåller socialt utbyte med andra människor, promenader och litervis med kaffe. Under de senaste dygnen har vi hunnit med firande av en nybliven femåring, oväntat besök av vänner jag inte sett på länge och uppvak av telefonsamtal en dag med ofrivillig sovmorgon. Överföring av alla pics från dator till extern hårddisk eftersom min trotjänare visar tecken på förtidspensionering. Städning, citrondoft och full tvättlina. Gemenskap och frid på Ebban. Uppdatering av vagnen där den blänkande åkpåsen ersatts av mjukt skinn och grönt täcke med äppelmönster. Spackel och slipdamm. Utöver detta, tankar och funderingar runt bröllopet. Listan är inte klar. Än. Men det tar sig!

110412

Herren jär herdn menn. Hä sko åsit fåtas mä. Han let mä wiil ine gröngräse, han hev mä öte vattne där i kan schlapen å. Han få mä att kwecken dell, han hål mä ät spore för att han hav namne han hav. Om än i kåm mötje ill dell så val i ett rädd för na, för dö jär lave mä. Käppän å ståkan, döm tråist i mä. Dö låga dell e matbaåol åt mä, så döm seie, döm som våra maåot mä. Dö smör höuede mett vä olja, hä jär e välda överflöd. Bara gaåodhäita å nåda sko fåle mä ållt meda i lev, å seda sko i baåo ine herrens nöus evärdelit. Ammen.
Ps 23

110412

Kamikazepiloten gör framsteg. När vi i söndags såg Mästarnas mästare, by the way en milstolpe i SVT:s tablå, klättrade Levi obehindrat upp på vardagsrumsbordet. Hips vips. Igår besteg han min stol med myrformad rygg. Och vidare upp på köksbordet. Vässlan är snabb. Och ordförrådet växer. Nu ingår även klocka. Levi uttalar det dock lite otydligt och säger Kokka! Där ser man. Krusidullet med mörk kalufs som för ett år sedan oskyldigt log och var allmänt nöjd med livet har nu förvandlats till en upptäckare i stil med Ferdinand Magellan. Och det vill inte säga lite!

110412

Oj. Fem dagar sedan sist. Tiden springer iväg! Semestern i Pilträsk är över för denna gång. Tyvärr. Helgen spenderas både utomhus och inomhus. Med ryggen mot en trädstam och en kopp java. Runt elden med grillpinnen i höger hand. I pulkan med Johan aka F1-föraren på skotern. I toaletten med målarfärg på främst vägg och golv, men även på diverse kroppsdelar. Uppkrupen i fåtöljen med popcorn och dip. Ungefär så. Nu är vi hemma och tillbaka till verkligheten. Igen. Med promenader och socialt utbyte. Grannsämja och middagsfunderingar. Bröllopssnack, planering och inlöp. Asfalt, takdropp och mjukglasspremiär. Det är inte fy skam.


110407

Dagen till ära var vi packade och klara för avfärd kl. 08.00. En stund senare befann vi oss på isen med sprakande eld och rykande kaffe. Till ljudet av isborren, hackspetten och en och annan småfågel sprang timmarna iväg. I värmande strålar och stilla vind pimplade Johan och Leif medan jag och Levi chillade, inspekterade fiskar och spårade främmande djur. Spännande.

Dagen avrundades med surströmming hos Assar och Adela och en sväng till Vistträsk för att fira pappa som fyllt år. Under tiden jag gjort insättning på mitt kolhydratkonto har Johan slipat väggarna i toaletten. Rättvist. Ja.


110407

Igår var vi på 70-årskalas hos Johans morfars syster. Merith. En fräsch och livsglad jubilar som definitivt inte ser ut att att tillhöra den ålderskategorin. Vi fikade sötsaker och drack kaffe ut vacker småblommigt porslin samtidigt som vi språkade med andra gäster tvärs över linneduken. Kalasets citat är deifinitivt det något nasala I hav nåo å jära vä å itta opp panschåon. Humor. I övrigt avverkades samtalsämnen om livets kryddor, körkort vs taxi och den perfekta storleken på en liten tårtbit. Min slutsats är att äldre människor är intressanta. De bjuder på underhållning av klass , ofta utan att själv vara medveten om det. Som den konstnärliga gästen som av misstag tog fel jacka med sig hem. Så det kan gå.

Eftersom vädret bjöd på nederbörd igår var vi mest inomhus. Levi incheckad på farmor och farfars hotell under tiden jag och Johan startade förvandligen av toaletten. Än är det en del kvar men det värsta underarbetet är avklarat!


110405

I sällskap med kvällssolen har jag och Johan avnjutit enrisrökt abborre, potatis och sås på tunnbröd. Jag utgår från att jag inte behöver ett hagelregn av superlativ för att förtydliga hur fantastiskt gott det smakade.

Under natten har Levi blivit sjuk. Snorar och hostar som aldrig förr. Trots att jag är emot medicin har jag gett med mig och manji får nu en flytande mirakelkur mot hostan som verkar skava i halsen. Hoppas på bättring. Frisk luft skadar sällan så därför har han fått vara utomhus ändå. Levi har åkt pulka på skoterspåren och jag och Ella har tyglat Safarin. Johan har grillat mackor i järn och vi har suttit på sparkarna med uppdragna luvor och kisat mot solen. Levi har tupplurat i skoterpulkan som jag likställt med livmodern. Människans första sovsäck som för tankarna till stillhet och värme. Som pulkan. Perfekt viloplats för en trött krabat.

I övrigt har det varit en händelserik dag. Assar har haft änglavakt i skogen och besökt sjukstugan i Arvidsjaur. Ella har blött näsblod eftersom Levi petat in ett finger i ena borren. Huligan. Och slutligen så bjöd Levi själv på ett ofrivilligt stage dive som resulterade i blodblandat dregel. Fräscht. Nu väntar soffhäng och tända ljus.


110404

En förkyld Ella ligger på en madrass nedanför vår säng. Har redan somnat. Trött efter en fin dag på Hapstra med skoterkörning, korvgrillning och pimpling. Fisket resulterade i en mindre fångst abborrar som imorgon ska halstras över elden. Smäck! Levi sover också. Han har härjat med Ella och lärt sig säga Ah när han svalt en klunk vatten. Han sätter händerna för öronen och härmar massor. Som hund och häst. Förra veckan sa han Kaka och jag inbillar mig att han försöker säga gurka. Han morrar fram ett Grr (paus) ka. Gurka. Kapish? Innan jag blev morsa hade jag aldrig kunnat drömma om att ett ettårigt liv kunde vara underhållande. Nu vet jag bättre.


110404

Polarbröds personalfest var en trevlig och skötsam tillställning. Grym förrätt och helt ok varmrätt. Efterrätten rymdes inte i min magsäck eftersom jag länsat tidigare tallrikar. Euskefeurat levererade. Så gjorde även företagets VD tillsammans med trubaduren. En stor skara människor, främst kända men även några med låg igenkännighetsfaktor eftersom jag sedan tidigare bara är van att se dem i bageriets klädkod. Överraskande. En rolig kväll som slutade med att taxi Snårbäcksliden stjutsade hem oss till vår gata.

Levi skötte sig fint i Vistträsk. Bortsett från att han tjorvat lite med sömnen. I övrigt verkade han nöjd över sin weekend hos morfar och Carina. Tror väl jag det. Att omges med människor som älskar en, serverar god mat och nybakta bullar kan väl få vem som helst på gott humör!


110402

Stassen är inhandlad. Naglarna målade. Håret och ansiktet väntar på förvandlig av rara syster. Ikväll vankas Polarbröds firmafest! Förrätt, varmrätt och efterrätt, Euskefeurat och en bunt bagare. Goda förutsättningar! Ser fram emot några timmar i vuxet sällskap under tiden Levi lever rövare, spelar piano och springer runt hos morfar och Carina. Jippi! När vi imorgon hämtar sockerkakan bär det senare av till stugan för rekreation i sju hela dagar. Det tar på att fira. Mehe.

RSS 2.0